Bringebær Kombucha

Middels

Ingredienser

Startkultur: Kombucha SCOBYlitt ferdiglaget Kombucha som kickstarter.
5 ss Rørsukker
2 teposer økologisk te, Roibos eller svart te
2 l vann
1 dl frosne bringebær

Slik gjør du det

Ha 2 poser av din favoritt økologisk te (må være Roibos eller Svart te) i en stor glassbolle eller et glass, ha i 5 store spiseskjeer med økologisk rårørsukker. Hell deretter 2 liter kokende vann i og la det stå helt til teen er lunken. TIPS! Et lite triks du kan bruke hvis du har dårlig tid, er å bruke halvparten av mengden kokende vann for å lage teen og deretter tilsette iskaldt vann slik at blandingen blir raskere lunken.

Hell i den ferdiglagde kombucha-teen fra forrige batch (hvis det er første gang du lager dette er det den væsken som kombucha scobyen lå i) og brett kombucha scobyen pent ut slik at den blir liggende og flyte på toppen.

Knyt et rent kjøkkenhåndkle eller et kaffefilter med strikk på glassbollen eller glasskrukken, slik at støv og insekter ikke så lett kommer til.

Sett deretter kombuchaen til fermentering på et mørkt og romtemperert sted, gjerne i kjøkkenskapet.

La den stå slik, helst på samme sted, i 1-4 uker avhengig av temperatur og selvsagt hvor syrlig du vil ha den. Den blir syrligere jo lenger du lar den stå.

Når du har latt kombucha-teen stå lenge nok, siler du den gjennom dørslaget og over i en ren bolle. Du trenger ikke vaske scobyen selv om det henger noen tråder på den. Nå har det sannsynligvis dannet seg en ny scoby, eller en kombucha “baby”. Denne kan du forsiktig fjerne fra kombucha mammaen og enten lage 2 porsjoner neste gang eller gi den bort gi den bort. Du må selvsagt ikke glemme å holde av litt av den ferdigfermenterte kombuchaen til starter til din neste batch.

Deretter heller du den ferdig fermenterte kombucha-teen over på rene flasker. La flaskene stå på kjøkkenbenken 1-3 dager slik at det dannes naturlig kullsyre. Det er også mulig å etterfermentere med f.eks. ingefær eller bær for å få litt spennende smak slik som jeg har gjort her. Jeg tilsetter 1 dl frosne bær i glassene når kombuchaen er silt og klar for etterfermentering på benken, i 2 døgn.

Ved etterfermentering lar du rett og slett bare flaskene med kombucha stå på kjøkkenbenken et par døgn, med litt oppkuttet ingefær, frukt eller bær oppi. Lag gjerne på din egen kombuchaoppskrift med forskjellige bær.
Kombucha er fermentert drikke og kan bidra med hjelpsomme bakterier som beriker ditt bakteriemangfold i tarmen, litt som kefir, kulturmelk og ekte sauerkraut. Slik fermentert mat har vært en del av vår kulturarv og er hverken nytt eller fremmed. Vi har konservert mat med fermentering i tusenvis av år.

Del denne oppskriften: