Espresso

Du har ennå ikke smakt en god espresso!
Enkel

Ingredienser

Espresso

Slik gjør du det

På samme måte som ellers i livet så er det enkle ofte det beste. Dette kan forståes på mange måter, men akkurat nå tenker jeg på at en enkel espresso er bedre enn en dobbel. Den enkle espressoen er en renere opplevelse. Det er som om smaken og nyansene blir tildekket og forkludret når det blir for mye i koppen. Nå vil mange av dere kanskje tenke at en enkel espresso er så liten at det knapt kan kalles en drikk, men heller «bånnski». Jeg argumenterer imot og sier at vel drikkes den i et par slurker, men smaken! Smaken sitter igjen i munnen i lang tid etterpå og danser tango på tungen. Svulstige ord, sier du. Og føyer til at den eneste tangoen du har sittet igjen med, er en harsk og bitter en. Det er da jeg spiller trumfkortet og sier: Du har ennå ikke smakt en god espresso! Å lage en fantastisk espresso krever gode råvarer, godt renhold av maskinen og dyktige baristaer (kaffekokker). Derfor må du ikke gi opp håpet. Og til deg som har fått dine forventninger innfridd (eventuelt overgått), vil jeg bare si gratulerer og kondolerer på samme tid. Gratulerer fordi du har fått en smaksopplevelse som du sent vil glemme, og kondolerer fordi du er blitt en kresen person som det ikke er mulig for vennene dine å tilfredsstille lenger.

Vanlige misforståelser om espresso:

Espresso skal være litt bittert. Det skal «røske» litt.
Feil: Espresso som er brygget korrekt, skal ikke ha noe bitterhet. Den oppleves derimot ofte som fyldig, søt, fruktig, balansert og kompleks. Alt avhenger selvfølgelig av blandingen, men dette er mest vanlig.

Espresso inneholder mer koffein enn vanlig kaffe.
Feil og riktig på samme tid: Hvis du regner per mengde, så er det mer koffein i en espresso, men du må drikke to espressoer for å komme opp i samme mengde koffein som i en kopp koke- eller filterkaffe (kaffe.no).

En espresso skal være mellom 30 og 40 ml stor.
Feil: Det er en misforståelse at espressoen skal ha en bestemt mengde. Ofte legger blandingen og brenningen av bønnene forholdene til rette for en kortere eller lengre espresso. Ofte er det kortere. Dette er fordi bitterhet blir ekstrahert sakte fra kaffen, og dermed er det lettere å få med seg disse stoffene ved å la espressoen gå altfor lenge. Hvis jeg skal si noe om en generell størrelse, vil jeg si at det mest vanlige, i hvert fall i Norge, er mellom 20 og 30 ml. Styr unna espresso som er hvit i fargen og fyller en kopp helt til randen.

Espresso brygges under trykk. Best resultat får man med en maskin som leverer 9 bar stabilt trykk. Mange maskinleverandører til hjemmemarkedet skryter i reklamene av å ha maskiner som gir 15 bar. Det er unødvendig og kan være ødeleggende for smaken. Det holder med 9 bar, så lenge trykket er stabilt.

Temperatur er også viktig. Det er vanskelig å si en temperatur som er perfekt, men cirka 92–93 grader. Faktisk så er det slik at avhengig av brenningen og blandingen vil den ideelle temperaturen også variere. Det er for tiden mye snakk om vanntemperatur i kaffebransjen. Mange produsenter av espressomaskiner jobber mye med temperaturstabilitet og muligheten for enkel justering. En av produsentene jobber med parameter helt ned til en tidels grad celsius. Det er mulig at man går litt for langt i sin søken etter den perfekte espresso, og det er godt mulig at bransjen her beveger seg inn i en blindgate. Men den som intet våger, intet vinner.

Tiden vil vise om det i fremtiden er mulig å lage enda bedre espresso enn i dag. I så fall gleder jeg meg som et lite barn.

Americano: 1 del espresso til 3 deler varmt vann i en kopp på cirka 2 dl

Cortado: 1 del espresso til 1 del varm melk

Caffè latte: 1 del espresso til 8 deler varm melk. Total størrelse er cirka 4 dl

Café au lait: 1 del vanlig traktekaffe til 1 del varm melk i en 2,5 dl stor kopp eller skål

En dobbel americano, cortado eller caffè latte får du ved å doble mengden espresso og la mengden vann eller melk være den

Del denne oppskriften: