God te kommer ikke av seg selv

Utnytt den flotte råvaren!
Enkel

Ingredienser

Valgfri te

Slik gjør du det

Noen enkle råd som må følges om en skal utnytte den flotte råvaren te er.

1 Helst bør en forvarme tekannen, og i det minste må den være ren.
Tebladene skal ha det romslig. Ikke skvis dem inn i en trang klype eller et egg.
Bruk en god sil som kommer skikkelig ned i vannet.

2 Dårlig vann gir dårlig te.
La vannet få renne seg friskest og kaldest mulig i springen før du varmer det opp.

3 Vannet skal ikke koke. For de fleste sorte og halvgjærede teer er 95 grader riktig.
For grønne og hvite teer skal vanntemperaturen være 60–80 grader.
Kokt vann er flatt og dødt vann som mangler oksygen, og som ødelegger tebladene.

4 Du trenger 2,5 gram (en teskje) sort te for hver kopp (15 cl).
Du må ha litt større mengde for grønne og halvgrønne teer.

5 Trekker du teen for kort, er aromaen deretter.
For lang trekketid skaper bitter og stram te.
Grunnreglen er 3–5 minutter for sort te, 1–3 minutter for grønn te, 5–7 minutter for halvgrønn te og 8–12 minutter for hvit te.
Bladene fjernes best med en god og dyp tesil.

Koffeinet i te frigjøres langsommere i kroppen enn koffeinet fra kaffe. Såkalt sovete finnes ikke. Koffeinet er den komponenten som frigjøres først under trekking. Etter bare 30–40 sekunder er allerede 60 prosent av koffeinet frigjort. All te kommer fra den samme busken (Camellia sinensis) eller varianter av denne. De ulike sortene er resultat av ulik høsting og ulik behandling av tebusken. Hvit te stammer fra helt nysprungne skudd. Grønn te er helt ugjæret (enzymene i bladene får ikke utvikle garvesyre). Halvgrønn produseres ved at gjæringen stoppes på et visst stadium. I den sorte teen, som er den mest brukte i den vestlige verden, er gjæringen fullendt. Sort te har mye garvesyre og har lett for å føles snerpet. Mange foretrekker derfor i tråd med britisk tekultur å avrunde smaken med melk og/eller sukker. De viktigste teprodusentene er Kina og India, som til sammen står for over 50 prosent av produsksjonen. Andre viktige teland er Sri Lanka, Kenya, Indonesia og Japan.

Te er verdens mest utbredte drikk når man ser bort fra vann. Kineserne har den absolutt lengste tradisjonen for
bruk av te. På russik heter drikkepenger «tepenger». Hvis du ønsker melk i teen, skal du ha melken i først, og så spe med vann. Selv om det ofte serveres mye dårlig te i norske restauranter, blir det mer og mer vanlig å be om te til måltider. En hovedregel er å bruke milde teer til mild mat og kraftige teer til kraftig mat. Her er det bare å begynne å utforske teens mange muligheter.

Del denne oppskriften: