Grunnoppskrift på sirup

Vær kreativ!
Enkel

Ingredienser

1 del vann
2 deler sukker
1 del glukose

Slik gjør du det

Å lage en sirup er utrolig enkelt. Vanligvis liker jeg å bruke glukose, siden den gir en tyktflytende konsistens, men det er ikke alltid like lett å få tak i det. Jeg har kjøpt det på apoteket, men der koster det dessverre en del penger. Hvis du lager sirupen uten, er det 50–50 sukker og vann. Uansett så putter du alle ingrediensene i en kasserolle som du bringer til kok for deretter å skru ned armen og la det trekke. Når alt har blandet seg og det er en jevn masse, er sirupen ferdig.

Det er nå moroa begynner. Hele verden ligger for dine føtter. Du kan lage nesten hva slags sirup du vil. Kanelsirup, pasjonsfruktsirup, kanel- og pasjonsfruktsirup, løvetannssirup. Til NM i kaffelaging i 2008 laget jeg en daddel- og ingefærsirup. Jeg tok av skinnet på dadlene (la dem trekke litt i vann, så blir det lettere) og kuttet opp litt ingefær. Så hadde jeg det oppi en kasserolle med ønsket mengde sirupbase og lot det småkoke i cirka 10 minutter. Etterpå silte jeg det fra, og dermed hadde jeg en deilig søt sirup med daddelsmak og friskt innslag av ingefær.

Det er lurt å tenke på at forskjellige frukter og grønnsaker har ulikt vanninnhold. Dadler for eksempel har veldig lavt vanninnhold. Derfor påvirket ikke det konsistensen på sirupen noe særlig. Bruker du derimot appelsin, vil den vanne ut sirupen en del. I enkelte delikatessebutikker finnes fruktpureer. Det er veldig bra å bruke som tilsetning i sirupbasen.

Del denne oppskriften: